Popularne posty

Szukaj na tym blogu

sobota, 22 grudnia 2012

roladka

Składniki:
  • 1 kg mięsa z indyka na pieczeń rozkrojonego na płat
  • 300 g sera żółtego
  • 1 pęczek cebuli ze szczypiorem
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 surowe białko
  • 6 łyżek oleju
  • 200 ml białego wina
  • 2 marchewki
  • 300 ml esencjonalnego wywaru mięsnego
  • sól, pieprz
rolada z indyka przepis, nadziewana rolada z indyka, rolada z drobiu
Wykonanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 220oC. Ser zetrzeć. Cebulę ze szczypiorem oczyścić, pokroić w krążki. Pietruszkę opłukać, osuszyć, posiekać. Wymieszać z cebulką (oprócz 1 łyżki), serem i białkiem, doprawić solą i pieprzem.
  2. Mięso umyć, osuszyć, rozłożyć, posmarować połową masy serowo0ziołowej, zwinąć. Można związać bawełnianą nicią. Roladę włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, obsmażyć ze wszystkich stron. pod koniec wlać wino.
  3. Marchewki obrać, pokroić na plastry, wymieszać z odłożoną cebulką. Roladę przełożyć do brytfanny lub żaroodpornego naczynia, wlać sos ze smażenia, dodać marchew, wlać mięsny wywar. Wstawić do piekarnika, piec około 90 minut. Od czasu do czasu polewać sosem z pieczenia. Krótko przed końcem pieczenia mięso posmarować resztą masy serowo-ziołowej, chwilę zapiekać.
  4. Roladę wyjąć z piekarnika, poczekać aż lekko ostygnie, pokroić na plasterki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

przyjemnie

witam wszystkich.Polecam bardzo serdecznie wczasy w Egipcie.Pogoda bajeczna,hotele super a i nudzic sie tam nie idzie,mnóstwo rzeczy do zobaczenia,jesli ktos sie wybiera do egiptu to na czas nie krotszy niz 10 dni