Strony
Popularne posty
Szukaj na tym blogu
wtorek, 15 października 2013
niedziela, 13 października 2013
sobota, 12 października 2013
ze sliwkami
Składniki: 400 g mąki ; 200 g masła, pokrojonego w kostkę ; 1 łyżeczka proszku do pieczenia ; łyżeczki sody oczyszczonej ; 2 żółtka ; 100 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków ; 2 łyżki gęstej śmietany ; 800 g śliwek ; 3 łyżki powideł śliwkowych ; 2 łyżki brązowego cukru... Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia, całość mieszamy. Dodajemy masło i za pomocą palców wcieramy masło w mąkę, tak aby masa zaczęła przypominać grubo startą bułkę. Staramy się robić to szybko aby masło się nie rozgrzało. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy, do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki, a pozostałą część do zamrażalnika. Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C Blachę do pieczenia smarujemy masłem, ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy nim dno formy. Wierzch ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi, na których układamy przekrojone na pół śliwki. Całość posypujemy brązowym cukrem. Wyciągamy z zamrażalka resztę ciasta i trzemy je na tarce o grubych oczkach, posypujemy równomiernie wierzch ciasta. Pieczemy przez 50 - 60 minut aż ciasto stanie się złote. Serwujemy posypane cukrem pudrem.
wtorek, 8 października 2013
<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "ca-pub-6758473731276794";
/* wwwaneta-s_sidebar-right-1_AdSense5_300x600_as */
google_ad_slot = "4516082687";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 600;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>
google_ad_client = "ca-pub-6758473731276794";
/* wwwaneta-s_sidebar-right-1_AdSense5_300x600_as */
google_ad_slot = "4516082687";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 600;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>
<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "ca-pub-6758473731276794";
/* wwwaneta-s_sidebar-right-1_AdSense5_300x600_as */
google_ad_slot = "4516082687";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 600;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>
google_ad_client = "ca-pub-6758473731276794";
/* wwwaneta-s_sidebar-right-1_AdSense5_300x600_as */
google_ad_slot = "4516082687";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 600;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>
<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "ca-pub-6758473731276794";
/* wwwaneta-s_sidebar-right-1_AdSense3_300x600_as */
google_ad_slot = "3039349481";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 600;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>
google_ad_client = "ca-pub-6758473731276794";
/* wwwaneta-s_sidebar-right-1_AdSense3_300x600_as */
google_ad_slot = "3039349481";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 600;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>
poniedziałek, 7 października 2013
sobota, 5 października 2013
salsa
Składniki: 1 szklanka surowego ryżu; 1 szklanka kukurydzy; 1 puszka czarnej fasoli; 1 słoik salsy; 1-1,5 szklanki bulionu z kurczaka; ½ łyżeczki chili w proszku; ½ łyżeczki oregano; 1 podwójna pierś z kurczaka; 1 szklanka tartego sera 2 dymki:) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Odsącz i krótko przepłucz czarną fasolę. Wymieszaj suchy ryż, fasolę, kukurydzę, salsę, bulion z kurczaka, chili w proszku i oregano. Przełóż do naczynia do zapiekania. Pokrój piersi kurczaka na trzy części każda. Włóż kawałki kurczaka, przykryj naczynie, piec przez godzinę. Gdy ryż będzie miękki, posyp serem i zapiec, aż ser się roztopi. Posyp pokrojoną dymką.
piątek, 4 października 2013
czwartek, 3 października 2013
<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "ca-pub-6758473731276794";
/* wwwaneta-s_sidebar-right-1_AdSense5_300x600_as */
google_ad_slot = "4516082687";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 600;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>
google_ad_client = "ca-pub-6758473731276794";
/* wwwaneta-s_sidebar-right-1_AdSense5_300x600_as */
google_ad_slot = "4516082687";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 600;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>
wtorek, 1 października 2013
poniedziałek, 30 września 2013
niedziela, 29 września 2013
sobota, 28 września 2013
piątek, 27 września 2013
kroliczek
ciekawy pomysl na udekorowanie stolu zobacz jak szybko mozna wyczarowac kroliczka z serwetki
czwartek, 26 września 2013
środa, 25 września 2013
wtorek, 24 września 2013
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Translate
O mnie
przyjemnie
witam wszystkich.Polecam bardzo serdecznie wczasy w Egipcie.Pogoda bajeczna,hotele super a i nudzic sie tam nie idzie,mnóstwo rzeczy do zobaczenia,jesli ktos sie wybiera do egiptu to na czas nie krotszy niz 10 dni