Popularne posty
-
proste upiencie sredniej dlugosci wlosow
-
-
-
silikonowa obudowa na telefon,ze starego zrobimy nowy
-
-
-
-
super elegancki kok nisko upiety- gladka fryzura
-
takie cudenko mozesz zrobic z dwoch recznikow proste a efektowne
-
ze sliwkami
Składniki: 400 g mąki ; 200 g masła, pokrojonego w kostkę ; 1 łyżeczka proszku do pieczenia ; łyżeczki sody oczyszczonej ; 2 żółtka ; 100 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków ; 2 łyżki gęstej śmietany ; 800 g śliwek ; 3 łyżki powideł śliwkowych ; 2 łyżki brązowego cukru... Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia, całość mieszamy. Dodajemy masło i za pomocą palców wcieramy masło w mąkę, tak aby masa zaczęła przypominać grubo startą bułkę. Staramy się robić to szybko aby masło się nie rozgrzało. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy, do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki, a pozostałą część do zamrażalnika. Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C Blachę do pieczenia smarujemy masłem, ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy nim dno formy. Wierzch ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi, na których układamy przekrojone na pół śliwki. Całość posypujemy brązowym cukrem. Wyciągamy z zamrażalka resztę ciasta i trzemy je na tarce o grubych oczkach, posypujemy równomiernie wierzch ciasta. Pieczemy przez 50 - 60 minut aż ciasto stanie się złote. Serwujemy posypane cukrem pudrem.
przyjemnie
witam wszystkich.Polecam bardzo serdecznie wczasy w Egipcie.Pogoda bajeczna,hotele super a i nudzic sie tam nie idzie,mnóstwo rzeczy do zobaczenia,jesli ktos sie wybiera do egiptu to na czas nie krotszy niz 10 dni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz